Opleiding Systemisch Bewust Begeleiden
Wanneer je met mensen werkt heb je te maken met een grote verscheidenheid aan processen. De complexiteit van processen zit hem vaak in het feit dat mensen niet goed weten welke natuurlijke wetmatigheden er zijn en hoe ons dat beïnvloed in ons werk en in ons dagelijks leven.
In de opleiding SBB maak jij je op ervaringsgerichte wijze de systemische basishouding eigen. Hierdoor krijg je letterlijk meer body en ontstaat er ruimte voor zichtbare en onbewuste processen. Door de integratie van lichaamswerk en tekentaal kan de kennis op een diepere laag worden begrepen en ervaren. Je leert dynamieken en processen te herkennen en begrijpen zodat je je niet hoeft te verliezen in dit krachtenveld. De lichaamsgerichte benadering maakt het mogelijk de kennis te doorvoelen en te integreren in je leven en je werk. Dit geeft jouw een basis om vanuit te vertrekken en systemisch bewuste keuzes te maken.
Inhoud
De opleiding is opgedeeld in 5 blokken van twee dagen.
Blok 1: De basishouding, ordeningsprincipes, de gewetens, het familieverhaal
In het eerste blok maken we een start met de systemische basishouding. Vanuit hier maak je kennis met de ordeningsprincipes en de gewetens. Deze natuurlijke wetmatigheden vormen de basis van het systeem fenomenologisch werk. De wetmatigheden kennen en herkennen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Verder is er In dit blok aandacht voor het in kaart brengen en vertellen van jouw familieverhaal.
Blok 2: Kwaliteiten, hulpbronnen & overtuigingen
In dit blok krijg je bewustzijn op jouw hulpbronnen en ontdek je welke (verborgen) overtuigingen je met je meedraagt. Wat heb jij aan talenten en kwaliteiten en wat mag er misschien nog meer uit de verf komen? De ervaringsgerichte werkwijze en creatieve werkvormen zijn toegankelijk en direct toepasbaar binnen jouw werkveld.
Blok 3: Verstrikkingen en dynamieken en de invloed hiervan op de plek die jij hebt ingenomen.
In dit blok krijg je zicht op de verschillende verstrikkingen en dynamieken in (familie)systemen. Door samen te oefenen en te ervaren ontwikkel je systemisch bewustzijn. Je ontdekt welke plek jij hebt ingenomen in je systeem van herkomst en hoe deze plek doorwerkt in je professionele leven. Je oefent met op je plek blijven zodat je je niet hoeft te verliezen in het krachtenveld van de ander, bijvoorbeeld jouw cliënt en zijn of haar familiesysteem.
Blok 4: Traumasensitief begeleiden
In dit blok navigeren we spelenderwijs door het landschap van jouw zenuwstelsel. We oefenen met thema’s als veiligheid- en onveiligheid, regulatie en co-regulatie. Je leert holding space te bieden en gebruik te maken van de natuur als hulpbron. Na afloop van dit blok heb jij je de basiskennis om traumasensitief te kunnen werken eigen gemaakt en kun je de praktische werkvormen toepassen in je leven en werk.
Blok 5: Spreken van de systemische taal en het belang van rituelen. Integratie van jouw proces als systemisch bewust begeleider.
In dit blok oefen je met de systemische taal, een communicatiemiddel die je kan inzetten in het werken met cliënten. Je leert hoe je hem kan gebruiken en op welke momenten. Je maakt kennis met verschillende rituelen en ontdekt het belang hiervan in jouw leven en werk. Door middel van creatieve werkvormen besteden we aandacht aan jouw proces als systemisch begeleider. Hierbij komen verschillende onderwerpen en vragen aan bod.
Voor wie?
De opleiding SBB op HBO+ niveau, is ontwikkelt voor professionals die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen, zoals familiesystemen en andere sociale systemen. Deze opleiding wordt twee keer per jaar gegeven en is bedoelt voor professionals die met mensen werken zoals psychologen, coaches, therapeuten, managers, gezinshuisouders, ambulante begeleiders, teamleiders en andere geïnteresseerden.
Bij aanmelding houden we een telefonische intake om te kijken of deze opleiding bij jou past.
Data 2025
11 en 12 februari
12 en 13 maart
15 en 16 april
14 en 15 mei
11 en 12 juni
Trainers
Els van der Mooren-Zandstra en Brenda van Alst-Schut
Nieuwsgierig geworden?